Gurkmeja

Gurkmeja är en flerårig ört som hör till familjen ingefärsväxter. Man använder den torkade jordstammen bl.a. för färgning av tyger och bakverk men framför allt som en viktig beståndsdel i curry. Växten har också haft stor betydelse inom folkmedicinen på många håll, bl.a. mot magbesvär och vid ledbesvär. Det finns även studier som indikerar en cancerskyddande effekt.

gurkmeja

Basisk

Visste du att gurkmeja är en mycket nyttig krydda? Den innehåller rikligt med näringsämnen, har en anti-inflammatorisk effekt och är basskapande i kroppen.

Ett tips är att alltid lägga i lite gurkmeja när du lagar mat.
På så vis gör du måltiden mer basisk.

Antioxidativ effekt

Coumariner finns i gurkmeja och är en kraftfull antioxidant.
Coumariner tros också vara bra för immunförsvaret och underlätta de vita blodcellernas arbete.

Näringsvärde


Ämne         Näringsvärde per 100 g

C-vitamin      50 milligram (67 % av RDI)

B1                  0,21 milligram (15 % av RDI)

B2                  1,34 milligram (84 % av RDI)

B3                  8,95 milligram (150 % av RDI)

B6                  2,41 milligram (172 % av RDI)

Fosfor           313 milligram (39 % av RDI) 

Järn               32,3 milligram (231 % av RDI)

Kalium           3020  milligram (97 % av RDI)

Kalcium         1139 milligram (142 % av RDI)

Magnesium   347 milligram (116 % av RDI)

Zink                3,9 milligram (26 % av RDI)

Natrium         62 milligram (12 % av RDI)