Varukorg
Kassa
Köpvillkor
Ditt konto

Ekologisk yogamatta

Nyhet: Eco-ion ekologisk yogamatta, ekologisk yogamatta som genererar negativa joner vid användning.
Läs mer om Eco-ion ekologisk yogamatta.

Ekologiska yogamattor är ofta lite mer känsliga än vanliga yogamattor. Tex yogamatta i naturgummi kan lätt gå sönder. Våra ekologiska yogamattor är gjorda av PER-material som är både eko-certifierat OCH slitstarkt.Traditionell användning av yogamattor

Traditionellt används yogamattor för att utöva yogarörelser (asanas) på, en matta som har utvecklats för att skapa ett lite mjukare underlag och för att hindra att utövaren glider i olika positioner. De tidiga yogamattorna var troligen gjorda av skinn från djur, t ex tiger skinn.

Hur används yogamattor idag?

Idag används det yogamattor av många olika material färger och former beroende på vilken typ av yoga som utövas. För astangayoga är det vanligt att använda en s.k sticky mat, som brukar vara i ett plastmaterial, det har kommit många bra miljövänliga alternativ nu. Biologiskt nedbrytbara yogamattor som multnar om de ligger ute i naturen. I kundalini yogan används ofta en yogamatta i ull.
Vadderad yogamatta används ofta av gravida för att ge extra stöd och för att få ett mjukare underlag. Den vadderade mattan är också underbar att lägga barnet på när den nyblivna mamman gör sin yoga med barnet.

 

Rengöring av yogamattor

Vid lätt nedsmutsning av yogamattan fungerar i de flesta fall ljummet vatten med lite mild såpa utmärkt. Du kan ha såplösningen i en sprayflaska. Torka av med en bommulsduk eller en liten handduk. Såpa är ett naturligt rengöringsmedel som tillverkas av oljor från barrträd som kokas med soda (natriumhydroxid).

 

I undantagsfall kan såpa tillverkad av fett från djur förekomma. Ordentlig rengöring av yogamattor Förr eller senare krävs ordentligt rengöring av yogamattan. Många yogamattor kan tvättas i maskin. Eftersom detta är praktiskt kan det vara bra att kontrollera innan man handlar. En eko yogamatta kan vara mer känslig. En ekologisk yogamatta bör tvättas mer varsamt för hand. Ett mildare alternativ som vanligen fungerar bra är att lägga yogamattan i ett badkar med kallt vatten och ha i lite mild såpa. Skura matten med en handduk några minuter.

Byt vattnet i badkaret, droppa i såpa och låt yogamattan ligga i en halvtimme. Skura den igen, häll ut vattnet och spola mattan med kallt vatten.

Att torka yogamattan

Flera yogamattor suger åt sig vatten. Placera därför yogamattan på en torr handduk och rulla dem tillsammans. Detta trycker ut vattnet. Rulla upp mattan och häng upp den för att torka. Undvik syntetiska rengöringsmedel. Det passar illa med yoga som koncept att använda syntetiska rengöringsmedel. Vad mera är det inte säkert att dessa är nyttiga för dig. Ett problem med syntetiska rengöringsmedel är att de kan irritera huden och innehålla hormonliknande ämnen. Blir det rester kvar på yogamattan kan en reell risk för hudirritation finnas.


Låt yogamattan andas

Särskilt miljövänliga yogamattor av naturligt gummi mår bra av att andas. Desto mindre ofta du förvarar mattan hoprullad desto bättre mår den. Att lufta mattan hjälper den att vädra bort svett och annan lukt.

 

Fler skötseltips

Direkt solljus kan bleka färgen på mattan. För yogamattor av naturligt gummi kan kraftigt solljus även korta ner livslängden genom att mattan blir skör i ytan. Normalt går det inte att torka sin yogamatta i en torktumlare. Att få yogamattan att dofta härligt Aromatiska oljor finns att köpa. Dessa luktar naturligt av den blomma eller växt som de framställts av. Det finns t.ex. rosor, lavendel, apelsin m.m. En liten droppe aromatisk olja i såpalösningen som du har i sprayflaskan får yogamattan att dofta.

 

Olika typer av yogamattor

Sticky mat
ekologisk yogamatta

Eco-ion yogamatta

 

Hur många använder yogamattor?

De är ca 1 miljon som gör yoga i Sverige.
Så det är ett stort antal yogamattor som behövs för att förse alla utövare med yogamattor.

Här kan du se exempel på ekologisk yogamatta och övriga yogamattor i vårt sortiment.
My Spirit innehåller förutom yogamattor även yogakläder, ekologiska kläder, yoga kläder, ekokläder.

 

 

My Spirit är ett sortiment för ekologiska kläder och yogakläder, yogamatta, meditationskudde och annat för yoga och en energifylld livsstil.

yogamatta, yogamattor, yogakläder, yoga kläder, ekologiska kläder, ekokläder, ekologisk yogamatta, yogablock, ekologisk kläder, meditationskudde, eko kläder